winter ! - Reisverslag uit Lacombe, Canada van Bart Luning - WaarBenJij.nu winter ! - Reisverslag uit Lacombe, Canada van Bart Luning - WaarBenJij.nu

winter !

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Bart

12 Oktober 2009 | Canada, Lacombe

Hey!
Eindelijk weer eens een berichtje uit Canada. De laatste weken was er nogal verschillend werk te doen. Zo hebben we al wat vaste mest gestrooid bij een paar boeren. Een verschil met Nederland is dat sommige boeren hun kadavers gewoon op de mestbult gooien. Als je dan aan het meststrooien bent kan het gebeuren dat er ineens een stel koeien botten door de lucht vliegt. Het klinkt wel smerig, maar ik heb nog niet meegemaakt dat er hele koeien in de bult zaten, (al wordt er gezegd dat dat wel voorkomt). Daarnaast heb ik nog wat alfalfa (luzerne) gemaaid met de John Deere mower. Dat was een rare ervaring! Deze maaier heeft vier wielen waarvan de achterste 2 zwenkwielen zijn. Ik moest eerst wel even wennen want dit stuurt anders dan normaal, maar het maait perfect, en je kunt heel krap sturen met die zwenkwielen. Ik zal hier wel een foto van op de site zetten. Daarnaast heb ik vrachtwagen gereden, niet een hele grote, maar toch! Paul (vaste werknemer van Ludze) heeft namelijk een combine gekocht. En ik moest met de vrachtwagen naast de combine rijden om de gerst uit de tank op te vangen. Daarna rijd je naar zo’n graansilo waar het met een vijzel in de silo gedraaid wordt. Dat was best wel geinig werk, behalve dat de stof die van de gerst afkomt heel erg jeukt, maarja, part of the job! Daarnaast heb ik nog 2 dagen op de shitpump gezeten, dit is een pomp achter de trekker die in het mestbassin gereden wordt. Met de shitpump worden de mesttanks (32 kuub) gevuld die de mest dan naar het land brengen. Maar de laatste 2 weken zijn we het meest bezig geweest met mais hakselen, ik rij dan altijd met trekker + silage wagen. En normaal was die trekker een Fendt 820, maar die trekker was niet 100%. Hij gebruikte veel olie en gaf steeds errors, en dat kan natuurlijk niet voor een vrij nieuwe trekker. Dus deze trekker ging weg om een nieuwe motor te krijgen. De vervangende leen-trekker was een Fendt 930. Dus nu rij ik met een Fendt 930 die eigenlijk wat te groot is voor het werk. Met deze trekker had ik laatst nog wat aparts. We reden met de hele mais crew over de weg van de ene klus naar de ander toen bleek dat mijn rechter achterwiel nogal heen en weer ging. Dit kwam doordat er 5 van de tien wielmoeren verdwenen waren! Toen langzaam naar de dealer gereden waar ze waarschijnlijk vergeten waren om ze goed vast te draaien, oeps!
Even een beschrijving van een normaal weekend: meestal werken we op zaterdag, en ’s avonds gaan we dan uit met z’n allen, meestal in Red Deer. Zondag ochtend een beetje uitslapen, als het mooi weer is gaan we nog wel eens ergens heen. 3 weken terug was het nog mooi weer (30 graden), dus toen zijn we naar een groot meer in de buurt geweest, op de heenweg even langs een huthereight kolonie gereden. Dit was wel wat aparts, de huthereights zijn mensen die in een grote groep samen leven en met z,n allen op een grote boerderij werken. Ze hebben hun eigen taaltje, een soort Duits (low german). Ik weet er niet zo veel over, maar dat zal ik nog wel uitzoeken. Nu is het weer heel anders dan 3 weken geleden, deze morgen (zondag 4 oktober) was er zelfs al natte sneeuw, en overdag is het bewolkt en 8 graden. Dit was dus goed weer om naar de mall te gaan in Red deer. De mall is een groot overdekt winkelcentrum met allerlei winkels en restaurants. Altijd leuk om daar wat te shoppen en te eten. Daarna gaan we meestal boodschappen doen in Lacombe voor de rest van de week.
Dit stukje tekst type ik een week later dan hierboven staat, nu is het dus 11 oct. En nu is het weer helemaal anders. Overdag is het onder nul, en ’s nachts was het al eens -13 graden. Er ligt ook al sneeuw! Maar het weerbericht zegt dat het volgende week warmer wordt. Deze zondag is het thanksgiving, dus zijn we deze morgen naar de kerk geweest. Dat was nogal wat anders dan in Nederland. We gingen naar de cross road church in Red deer, er waren vast wel 1000 mensen. Het was wel leuk om dat eens mee te maken. Die middag waren we uitgenodigd bij de schoonouders van Ludze. Daar hebben we thanksgiving dinner gegeten, dat was goed! Dus nu zit ik propje vol dit verhaaltje te typen.
Verder heb ik niets te melden denk ik (waarschijnlijk wél, maar daar denk ik achteraf dan aan).
Groetjes!
Bart

• 12 Oktober 2009 - 17:22

Mariska:

Heeey daar was weer een bericht van je!
    Jullie hebben al weer heel wat gedaan lees ik wel weer. En wat een grote weersveranderingen in zo'n korte periode. Hier begint het anders ook al aardig nat en donker te worden.. En wat een vies idee dat sommige boeren hun kadavers gewoon op de mestbult gooien..
    Werkse en veel plezier nog weer de komende tijd!
    Kuss kus

• 15 Oktober 2009 - 09:18

Noortje:

Ha bart!
    Wat leuk om te lezen allemaal, en wat een verschillen. Ik zit nu in Valencia, maar ben vanavond nog in de Pyreneeen! Zelfs hier begint het herfst te worden, haha. Tot nu toe had ik nog niet het gevoel dat het oktober was.. Dankjewel nog voor je belletje 22 sept, goed om te horen dat je blij was met de muziek! :D
    Liefs,
    Noortje

• 16 Oktober 2009 - 08:25

Dicky:

Hey Bart,
    mooi verhaal, mooie foto's! wat een wild-west taferelen....
    wel goed voor de kalkvoorziening van het land, die koeienbotten..
    Gelukkig dat je met de hele crew op stap was toen je wiel eraf dreigde te rollen- het zal je gebeuren!
    Hollandse klompen: worden ze naar jullie opgestuurd? Ook ideetje voor jou, voor sinterklaas? (grapje)
    Heb je je e-mail bijgehouden, gezien dat je vluchtnr. veranderd is? Laat het anders even weten.
    Als het zo door-wintert kunnen jullie misschien al binnenkort op vakantie? Nou Bart, hou je lekker warm, veel plezier! en weer veel groeten, liefs van hier!!